sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 70 78

Vrtavkasti prekopalniki KX in KG

Nova serija vrtavkastih prekopalnikov KX

Z uvedbo vrtavkastih prekopalnikov KX s 3,0 m delovne širine za traktorje razreda 190 KM se zmanjšujejo razlike med serijama KE in KG. Sedaj je za vse okoliščine na voljo primeren stroj za obdelavo tal s priključno gredjo. Veliko kmetovalcev želi pri različnih razmerah in rabah tal uporabiti kombiniran stroj. To pomeni, da želijo pri težjih tleh pri zastirki uporabljati vrtavkasti prekopalnik z noži za obdelavo brez oranja, pri lažjih tleh z veliko kamenjem pa vrtavkasto brano z noži za obdelavo po oranju, s katerimi je mogoče kamne potisniti v globlje plasti zemlje.

Zložljiv vrtavkasti prekopalnik

Rotacijski kultivatorji s 4, 5 in 6 m delovne širine se hidravlično zložijo na transportno širino 3,0 m in so primerni za traktorje z 265 kW (360 KM). Glavni pogon vrtavkastega prekopalnika je opremljen s 3 prestavami za hitrejše prilagajanje števila vrtljajev nožev različnim tlom in intenzivnosti drobljenja. Z izbiro prave prestave se lahko v sekundi nastavi ustrezno število vrtljajev nožev, kar je še posebej koristno pri uporabi, ki presega običajne okvirje, na primer pri pogojih uporabe, ki se pogosto spreminjajo. To pa pri vseh pogojih omogoča optimalen delovni uspeh. Pri hidravlično zložljivem vrtavkastem prekopalniku je izbirno na voljo še hidravlična nastavitev delovne globine. Z njo je mogoče med delom kar s traktorskega sedeža udobno spreminjati globino – ko mora biti ta na primer med vzponom manjša in med spustom večja. Tako sta omogočeni kar največja prilagodljivost in energetsko varčna uporaba. Kratek način gradnje zložljivega vrtavkastega prekopalnika, ki je zelo stabilen, omogoča učinkovito uporabo tudi na manjših površinah.

Do sedaj je bilo mogoče nože preprosto obrniti z možnosti »obdelave brez oranja« na »obdelavo po oranju«. Pri tem pa delovni rezultati niso bili vedno zadovoljivi, saj lahko le posebni noži, prilagojeni vsaki vrsti rabe, zagotavljajo, da je delo opravljeno optimalno. Preizkušen sistem za hitro zamenjavo nožev omogoča, da KX v najkrajšem možnem času predelate v drug stroj in ga prilagodite razmeram tal, pri čemer ne potrebujete dodatnega orodja. Tako lahko na KX nastavite položaj nožev »za obdelavo brez oranja«, ko so pred vami težka tla. Položaj »za obdelavo brez oranja« je ustrezen predvsem za setev v rastlinske ostanke, saj je treba intenzivno premešati zemljo in organske ostanke.

Vrtavkasti prekopalniki KG Special in KG Super

 

Univerzalni priključek za aktivno obdelavo tal v delovnih širinah 3 in 6 metrov. Ta priključek ima vse prednosti vrtavkastih bran Amazone, ki jih nadgrajujejo še debelejša stena zobniškega gonila, debelejše osi in močnejši specialni noži. Brez težav se »vkopljejo« v zemljo in avtomatsko ohranjajo želeno delovno globino. Priključek brez težav rahlja tudi trda, čvrsta tla in hkrati intenzivno vmešava rastlinske ostanke.Sproščena mešanica zemlje in slame lahko zaradi velikih vmesnih prostorov med noži prehaja skozi stroj tudi nad nosilci orodij. V povezavi s sejalnicami Amazone z RoTeC-lemeži omogočajo specialni noži cenovno ugodno in okolju prijazno mulč setev. Univerzalni priključek je na voljo v delovnih širinah 3 in 4 metre, v zložljivi preklopni različici s transportno širino 3 metre pa v delovnih širinah 4, 5 in 6 metrov.

Zmogljiv KG Special s 3,0 ali 4,0 m delovne širine za traktorje z močjo do 220 KM. Noži vrtavkastega prekopalnika AMAZONE enakomerno premešajo zemljo in strniščne ostanke po vsej delovni globini. Tudi velike količine organskih ostankov se učinkovito vdelajo. »Noži za obdelavo brez oranja«, ki so serijski pri vseh vrtavkastih prekopalnikih, so tukaj ojačani, zato je njihova življenjska doba še daljša. Ti novi noži so serijsko na voljo pri KG Super.

KG Super z delovno širino 3,0, 3,5 ali 4,0 m z novim močnim pogonom za traktorje z močjo do 300 KM. KG Super serijsko ponuja ojačane nože, možno pa je naročiti še hidravlično nastavitev globine in hladilnik olja (opcija).

Stabilen okvir

 

Stabilen okvir iz 8-milimetrskih profilov in dvojno dno ohišja gonila s privarjenimi ležišči ležajev zagotavljata odpornost proti zvijanju. Takšna konstrukcija je sposobna prenašati velike obremenitve, ki nastajajo pri transportu zaradi težkih zobatih zgoščevalnih valjev in nošenja strojev.

 

Velika oddaljenost od tal

 

Velik razmik med nosilci nožev in tlemi preprečuje zamašitve tudi takrat, ko so noži vrtavke močno obrabljeni. Tudi velike neravnine in količine rastlinskih ostankov ne vodijo h kopičenju zemlje. Krožno oblikovani nosilci nožev iz posebnega jekla preprečujejo, da bi se med vrtavke zagozdilo kamenje.

Stabilna vrtavka

 

Os vrtavke in nosilec orodij sta skovana v enem kosu iz visokokakovostnega jekla. Os je vgrajena v okvir z velikim razmikom in dvojno tesnjena s kasetnim tesnilom proti puščanju olja ter z labirintsko tesnilko proti vdoru rastlinskih vlaken in umazanije.

Varovanje pred kamenjem

 

Vzmetna pritrditev omogoča, da se noži umikajo kamenju. Noži so v žepu sredi nosilca trdno vpeti. Žep se nadaljuje navzven, tako da se lahko vodoravni del noža vzmetno obrne. S tem je pri stiku vrha noža s kamenjem zagotovljeno blaženje trdih udarcev.

Hitra menjava nožev

 

Noži se preprosto potisnejo v žepe na njihovem nosilcu in zavarujejo z vzmetno varovalko. Pri tem postopku ni nobenih vijakov za pritrditev nožev, ki bi jih bilo treba privijati. Takšno pritrditev je Amazone patentiral za svoje vrtavkaste brane in okopalnike. Kovani noži iz specialnega kaljenega jekla so elastični in odporni proti obrabi.

Stranska pločevina

 

Stranska pločevina preprečuje, da bi zemlja ob straneh uhajala iz priključka. Vzmeteno nameščena pločevina se lahko umika oviram. V okviru dodatne opreme je na voljo tudi preklopna stranska pločevina.

Ravnalna deska

 

Ravnalna deska izravnava tok zemlje med vrtavkasto brano in valjem ter potiska kamne navzdol. Z ročico je mogoče udobno in hitro nastaviti višino ravnalne deske. S tem omogočite, da zadnji valj enakomerno utrdi obdelana tla.

Nastavitev delovne globine

 

Delovna globina vrtavkaste brane se nastavlja s pretikanjem uveljavljenega štirirobega ekscentričnega svornika Amazone. Med delom je nosilna roka pod svornikom in se uleže šele po dvigu ohišja gonila. Tako lahko vrtavkasta brana, ne da bi bilo treba zraven dvigovati valj in sejalnico, »preskakuje« čez kamenje. To varuje nože in pogonske elemente.

Zobniško gonilo z možnostjo menjave zobnikov – KE Super

Število vrtljajev vrtavk je mogoče spreminjati z menjavanjem zobnikov v glavnem zobniškem gonilu.

Priključek kardanske gredi

 

Vrtavkasta brana ima možnost vgraditve prenosa za pogon priključne gredi. Ta npr. poganja pnevmatsko sejalnico, ki je v kombinaciji priključkov nameščena za vrtavkasto brano.

Rahljalnik sledi traktorja

 

Rahljalnik sledi traktorja preprečuje zbijanje tal za traktorjem. S tem je mogoče delovno globino vrtavkaste brane nastavljati, kot se le da plitko, kar povečuje učinek in zmanjšuje porabo goriva.

Hidravlično dvigalo

 

Hidravlično dvigalo zmanjša potrebno dvižno silo za približno 25  %. Vrtavkasta brana ali rotacijski kultivator se med obračanjem dvigne le toliko, kolikor je potrebno, da lahko kardanska gred teče naprej. Sistem hidravličnega dvigala lahko sejalnico dvigne zelo visoko. Težišče pri cestnem transportu je čisto blizu traktorja. Priključek je bolj okreten in lahko vozite hitreje.

Ustrezen zgoščevalni valj

 

Vrtavkaste brane Amazone je mogoče opremiti z različnimi vrstami zgoščevalnih valjev.

1. Letvasti valj SW 520 mm, ki je dobavljiv v delovnih širinah 3,00, 3,50 in 4,00 m

 • je cenovno ugoden,
 • utrjuje tla z globinskim učinkom,
 • je dober za pripravo za sadilnike ali globoko setev.

2. Zobati zgoščevalni valj PW 500 mm, ki je dobavljiv v delovnih širinah 2,50, 3,00, 3,50 in 4,00 m, in zobati zgoščevalni valj PW 600 mm, ki je dobavljiv v delovnih širinah 3,00 in 4,00 m, ter:

 • utrjujeta tla preko celotne delovne površine,
 • brez mašenja tudi pri lepljivih površinah in veliki količini rastlinskih ostankov,
 • sta opremljena s serijsko dodanim strgalom, odpornim na obrabo, in prevlečena s trdimi kovinami (3- do 5-krat daljša življenjska doba v primerjavi s strgali, ki nimajo takšne zaščite),
 • nizko ležeča strgala poskrbijo, da je površina enakomerno zgoščena tudi pri mokrih tleh.

3. Gumijasti obročasti valjgumijasti valj KW 520 mm, ki je dobavljiv v delovnih širinah 2,50 in 3,00 m, in gumijasti obročasti valj KW 580 mm, ki je dobavljiv v delovnih širinah 3,00, 3,50 in 4,00 m, ter:

 • sta univerzalno primerna za vse vrste tal in pogoje,
 • imata progasto utrjevanje, seme se s pomočjo vlečenega lemeža odloži v utrjene proge,
 • tudi pri težjih tleh ostane na voljo dovolj zemlje, da se seme optimalno pokrije,
 • primerna sta za vsako vreme, suho ali mokro.
Tehnične lastnosti Prenesi PDF

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Kontaktirajte nas

PE Komenda
Potok pri Komendi 12
1218 Komenda

PE Slovenska Bistrica
Trgovska ulica 5
2310 Slovenska Bistrica

PE Novo mesto
Senovo 13
8000 Novo mesto

Vsi kontakti

Borut Ogrin

Direktor PE Kmetijska
mehanizacija

Prodaja in informacije

Servis in rezervni deli

Servis in rezervni deli: 0807078
e: info@interexport.si

Izdelava spletnih strani: AV Studio