sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 28 38

Pomoč na daljavo

Vnesite številko seje in kliknite Poveži

Brezveterje ob “pritisku na gumb”

Veter je na tvoji strani – Amazone WindControl

Nekje po svetu vedno piha veter, kar predstavlja velik izziv pri ohranjanju enakomernega vzorca razprševanja gnojil. Sistem Amazone WindControl omogoča, da se učinek vetra na vzorec raztrosa stalno spremlja in samodejno prilagaja. WindControl se lahko uporablja za nošene trosilce ZA-TS in vlečne trosilce ZG-TS neodvisno od sistema za raztros ArgusTwin​​.

AMAZONE WindControl zagotavlja optimalno razporeditev tudi v navzkrižnem vetru.
AMAZONE WindControl zagotavlja optimalno razporeditev tudi v navzkrižnem vetru.
Težave z vetrom pri gnojenju mineralov

Vetrovi so lahko močni ali lahki, pihajo z različnih smeri ali pihajo s konstantno hitrostjo v enem trenutku in naslednjič v sunkih. Posledično učinek vetra na vzorec raztrosa ni nikoli enak. Hitrost in smer vetra se spreminjata tekom trase in nista nujno enaka, četudi obdelujemo vzporedne vrste.

Pri raztrosu gnojil je veter tisti parameter, na katerega uporabnik ne more neposredno vplivati, ga mora vedno upoštevati. Praviloma je glavno obdobje uporabe trosilcev v glavni rastni sezoni spomladi. V tem letnem času je verjetnost, da bo potrebno delo opraviti v vetrovnih razmerah še posebej velika, vsekakor pa bistveno višja kot v ostalih letnih časih.

Čelni ali hrbtni vetrovi vplivajo na vzorec porazdelitve gnojila tako, da ga raztezajo ali stiskajo, pri tem pa ne vplivajo na bočno porazdelitev, kar pomeni, da širina raztrosa ali efektivna delovna širina ostane nespremenjena. Ravno nasprotno pa bočni veter močno vpliva na bočno porazdelitev. Porazdelitveni vzorec je tako na eni strani stisnjen in na drugi raztegnjen, kar se kaže kot asimetričen vzorec aplikacije gnojila. Naloga sistema WindControl je torej stalno spremljati vzorec raztrosa in prilagajati nastavitev trosilnika na način, da se vsakič vzpostavi pravilen in simetričen vzorec raztrosa.

Nastavitve trosilca se stalno izračunavajo glede na vetrno situacijo in se tudi avtomatsko prilagajajo.
Nastavitve trosilca se stalno izračunavajo glede na vetrno situacijo in se tudi avtomatsko prilagajajo.
Brezvetrje ob pritisku na gumb” poveča okno priložnosti za idealen raztros

Visokofrekvenčni senzor vetra, ki je nameščen na trosilniku, konstantno beleži hitrost in smer vetra ter podatke sporoča v delovni računalnik. Ta jih procesira v skladu s predvideno hitrostjo in sproti izračunava nove nastavitve tako za sistem izmeta kot za hitrost trosilne plošče, ki se nato samodejno prilagodita. Če pride do navzkrižnega vetra, se hitrost diska na strani, obrnjeni proti vetru, poveča in dovodni sistem se obrne navzven. Hkrati se zmanjša hitrost nevetrovne strani in sistem za dovod obrne navznoter. To samodejno izniči učinek vetra in zagotavlja natančno porazdelitev. Ravno zaradi sistema WindControl se poveča čas primeren za gnojenje.

Brez WindControl: Navzkrižni veter vpliva na raztros gnojila, kar negativno vpliva na učinkovanje gnojil.
Brez WindControl: Navzkrižni veter vpliva na raztros gnojila, kar negativno vpliva na učinkovanje gnojil.
Z WindControl: WindControl deluje na navzkrižne vetrove in zagotavlja enakomeren vzorec raztrosa v vsakem trenutku.
Z WindControl: WindControl deluje na navzkrižne vetrove in zagotavlja enakomeren vzorec raztrosa v vsakem trenutku.
Nadzor vetra

Poleg vseh pomembnih parametrov za raztros gnojil ima upravljavec v delovnem meniju vedno na voljo pregled trenutne situacije vetra, kot na primer smer vetra, jakost vetra in njegova sunkovitost. Barve semaforjev se uporabljajo za signalizacijo, v kolikšni meri lahko WindControl še vedno kompenzira učinek vetra. Sistem je zgrajen tako, da izda tudi opozorilno sporočilo, če je omejitev količine nadzora dosežena, ko je veter premočan ali če se sunki vetra prepogosto spreminjajo.

Nosilec, ki drži senzor vetra, se samodejno raztegne, ko aktivirate trosilne diske. Pri tem senzor sega nad kabino traktorja, da ne izmeri turbulenc, ki jih povzroči traktor. Ko so trosilne plošče izklopljene, se senzor vetra umakne v varno zaščiteni položaj med traktorjem in trosilnikom. Po želji je možno tudi ročno upravljanje.

Upravljalec ima v vsakem trenutku na voljo vse podatke o trenutni vetrni situaciji, tako kot tudi o celotnih podatkih gnojenja.
Upravljalec ima v vsakem trenutku na voljo vse podatke o trenutni vetrni situaciji, tako kot tudi o celotnih podatkih gnojenja.
Odlični rezultati v vseh okoliščinah

Amazone poleg sistema WindControl ponuja tudi sistem za nadzor razširjenih ventilatorjev ArgusTwin za trosilce ZA-TS in ZG-TS. Ta omogoča, da vzorec raztrosa z desnega in levega diska stalno spremlja 14 radarskih senzorjev. Če pride do odstopanj, se bočna porazdelitev samodejno optimizira z nastavitvijo preko električnega sistema za dovajanje. To je mogoče izvesti posamično za vsako stran, s čimer se zagotovi optimalna stranska porazdelitev. ArgusTwin zagotavlja stalen vzorec raztrosa tudi pri raztrosu po pobočjih, uporabi nehomogenih trosilnih materialov ali ko vlaga povzroči spremembe v procesu trosenja.

Za več informacij in nasvet so na voljo naši AMAZONE svetovalci.

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Izdelava spletnih strani: AV Studio