sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 28 38

Pomoč na daljavo

Vnesite številko seje in kliknite Poveži

Farmer first & Fendt globalno

V današnji vseprisotnosti sloganov, praviloma v angleščini, ki naj bi z nekaj besedami poosebljali poslanstvo podjetij, ustanov in drugih, ima tudi Fendt novega »Najprej kmet« oz. v izvirniku »Farmer first«. Predstavili so ga na nedavni novinarski konferenci, ki je današnjemu času primerno potekala hibridno, fizično in preko spleta. Na njej so predstavili trenutno poslovno strategijo podjetja in novosti v proizvodnem programu.

Fendt globalno

Matična skupina Agco, kateri je več let predsedoval oz. jo do upokojitve vodil Nemec Martin Richenhagen, ima novo vodstvo. Globalnega proizvajalca kmetijske tehnike s sedežem v ZDA, ki je pri nas zastopana z blagovnimi znamkami Fendt, Massey Ferguson in Valtra, sedaj vodi v Angliji rojeni Američan Eric Hansotia. Strojnik po osnovnem poklicu dela na vodstvenih položajih Agca zadnjih osem let, pred tem pa je bil 12 let na teh položajih pri vodilnem konkurenčnem proizvajalcu kmetijske in gozdarske tehnike. V okviru skupine Agco imajo z blagovno znamko Fendt velike načrte. Predvsem jo želijo iz Evrope močneje razširiti še na druge trge in jo uveljaviti kot blagovno znamko za najuspešnejša profesionalna gospodarstva. Za doseganje tega cilja ima Agco sedaj podpredsednika za globalno vodenje znamk Fendt in Valtra ter štiri Fendtove področne vodje za posamezne dele sveta. Za Evropo, Bližnji Vzhod in države nekdanje Sovjetske zveze in okolice je zadolžen Christoph Gröblinghoff, ki vodi Fendt v matičnem Marktoberdorfu v Nemčiji. Povedal je, da ocenjujejo, da se bo trg traktorjev v letu 2021 v celi Evropi predvidoma povečal za okrog 20.000 kosov, torej na 188.000 traktorjev, s čimer se bo trg močno približal rekordnemu letu 2012, ko je bilo prodanih dobrih 190.000 traktorjev. Tu Fendt ne skriva ambicij in si želi odrezati svoj delež, zato v Marktoberdorfu načrtujejo proizvodnjo nekaj nad 20.000 traktorjev. Povečanje načrtujejo tudi pri vseh ostalih strojih: 30 teleskopskih nakladalnikov iz kooperacijske proizvodnje (lani 7), 3.700 kosilnic, obračalnikov in zgrabljalnikov, 270 nakladalnih prikolic, 1.050 balirk za okrogle bale, 125 balirk za velike oglate bale, 35 silokombajnov Katana, 140 velikih sejalnic Momentum (Brazilija, ZDA in Ukrajina), 120 vlečenih in 120 samovoznih škropilnic ter 425 kombajnov. Fendt ima trenutno na šestih proizvodnih lokacijah v Nemčiji zaposlenih 6.272 delavcev, največ, to je 4.148 v traktorski montaži, od teh okrog 500 v raziskavah in razvoju. Temu sektorju bodo letos namenili 93 milijonov evrov. Se pa Fendt v razvoju pridružuje tudi javno financiranim projektom. Eden od teh je tudi razvoj pogonskih sistemov na vodik, drugi pa uporaba električno gnanega traktorja kot shranjevalnika elektrike, pridobljene s sončnimi celicami. V času novinarske konference so pri Agcu podpisali dolgoročno pogodbo o sodelovanju na področju motorjev s tovarno Deutz. Le-ta bo dobavljala motorje prostornine 6,1 l in 4,1 l za izbrane Fendtove serije, predvideno pa je tudi sodelovanje pri razvoju motorjev moči do 150 KM. Podrobna vsebina dogovora še ni znana.

FendtONE

FendtONE je enoten sistem načrtovanja, krmiljenja in dokumentiranja pridelovalnih postopkov ter krmiljenja funkcij Fendt traktorjev oz., kot pravijo pri Fendtu, njihova konkretna digitalna sedanjost in prihodnost, ki se stalno razvija in dograjuje. Postopki potekajo na enotno zasnovani programski opremi v pisarni oz. offboard (na osebnem ali tabličnem računalniku ter mobilnem telefonu) in na krmilnih napravah traktorja oz. onboard. Omenjeno uporabniku močno olajša privajanje na delo in uporabo digitalnih rešitev, saj je pregled nad podatki vselej enak. Medsebojno se podatki prenašajo kontinuirano v realnem času preko mobilne telefonske oz. radijske povezave. Postopke lahko razdelimo v tri skupine. Načrtovanje (pre-field) izvedemo v pisarni pred samim delom in zajema izdelovanje parcelnih kart, priprava naročil za izvedbo pridelovalnih postopkov, ki za konkretno parcelo oz. delo zajema izbiro traktorja, priključnega stroja in voznika, podatki pa se prenesejo na traktor. Izvedba (on-field) poteka na polju oz. na traktorju, pri čemer vozniku pri izvedbi pripravljenega naročila oz. dela na parceli pomagajo funkcije, kot so satelitsko vodenje po parceli, samodejno obračanja na ozarah, izbira optimalnih linij vožnje, beleženje podatkov o delu, krmiljenje delnih širin in krmiljenje delnih količin. Voznik nadzira in krmili funkcije traktorja na digitalni armaturni plošči in na enem ali dveh zaslonih krmilnih terminalov. Prikaze posameznih funkcij lahko poljubno prenaša med zasloni. V sistem FendtONE so seveda vključene vse ostale krmilne naprave traktorja. Po končanem delu ali pozneje pa v pisarni poteka dokumentiranje izvedenih del (post-field).  Poleg evidenc in obdelav za lastne potrebe gospodarstva se pripravi tudi zakonsko predpisane evidence o izvedenih pridelovalnih postopkih, npr. porabi gnojil, sredstev za varstvo rastlin, odmikov od vodotokov itn. V zadnjih posodobitvah sistema so dodali vodenje traktorja na sredini med vrstami nasada, če le-te niso posajene povsem ravno, samodejno obračanje na ozari, ki vključuje tudi vzvratno vožnjo (Y in K obračanje; do sedaj le z vožnjo naprej), in izbiro posameznih linij vožnje. Po serijah 300, 700 in 200 je FendtONE sedaj na voljo tudi pri serijah 500, 900 in 1000.

Traktorji in škropilnice

Pri traktorjih so poleg novosti pri sistemu FendtONE pri velikih traktorjih predstavili čiščenje zračnega filtra med delom, ki je namenjeno za delo v zelo prašnih razmerah (Južna Amerika, Avstralija). S tem sistemom, ki temelji na vpihavanju zraka pod tlakom 12 barov iz notranjosti filtra in poteka med delom, ni potrebno zaustavljanje traktorja in umazano ročno čiščenje filtra. V Evropi praktično neznana, a v Severni Ameriki, Južni Afriki in Avstraliji vsakdanja je uporaba velikih traktorjev tudi za nego posevkov, ki se uporabljajo z dvojnimi, a medsebojno razmaknjenimi kolesi, med katerimi se med delom nahaja ena vrsta posevka (npr. koruze) – t. i. Row Crop. Skupaj s Trelleborgom so za serijo razvili platišča in pnevmatike premera 2,35 m oz. merami 480/95R54. Pri seriji 500 bo po novem na voljo nekoliko enostavnejša izvedba Power brez krmilnih zaslonov na naslonjalu za roko in v strehi, le z digitalno armaturno ploščo. Pri tej seriji so izboljšali tudi več funkcij za delo s sprednjim nakladalnikom. Svetovno premiero je doživela samovozna škropilnica Fendt Rogator 900, ki bo namenjena izbranim trgom z zelo velikimi njivskimi površinami. Stroj ima zunanjo obliko Fendt traktorjev serije 900, kabino pa serije 700 in moči motorjev 290 do 369 KM. Okvir škropilnice se lahko dvigne do višine 1,93 m. Poleg škropljenja je stroj namenjen tudi trosenju rudninskih gnojil. Škropilno nadgradnjo (zalogovnik prostornine 1.200 l, škropilne letve itn.) se v kratkem času zamenja z nadgradnjo za gnojenje, ki ima nosilnost do 3 tone gnojil.

Stroji za spravilo krme s travinja

Leta 2017 je Fendt v svojih barvah predstavil stroje za spravilo krme s travinja iz proizvodnje Agco Feucht (prej Fella). Sedaj so predstavili novo sprednjo kosilnico Slicer 310 F z ali brez gnetilnika in v kombinaciji dveh zadnjih kosilnic Slicer 860 oz. 960. V teh kosilnicah so nameščeni novi kosilni grebeni, ki s tudi lažji v primerjavi s predhodnimi modeli. Sprednja kosilnica ima kompaktno nihajno vpetje za prilaganje stranskim nagibom. Na voljo so tovarniško nameščena kotna ogledala ali stranki kameri. Pri kombinaciji zadnjih kosilnic je novost tudi nastavitev prekrivanja s sprednjo kosilnico, kosilni greben se s pomočjo dveh sornikov lahko pomakne navzven ali navznoter. Prenovljena oblika prinaša tudi precejšnje zmanjšanje mase, kar posledično vpliva na zmanjšano obremenitev tal in nižjo porabo. Novo kombinacijo treh kosilnic tako lahko uporabljamo tudi že z močnejšimi štirivaljnimi traktorji, npr. s Fendt 314. Spregledati ne gre niti nove barve, ki z UV-odpornostjo in vzdržljivostjo tudi ob močni sončni izpostavljenosti podaljšuje življenjsko dobo kosilnice.

Predstavili so novo generacijo zgrabljalnika s štirimi vrtavkami, ki ima hidravličen spust nosilnega okvirja, kar omogoča transportno višino pod štiri metre brez snemanja zgrabljalnih rok. Pri nakladalnih prikolicah za profesionalno uporabo so predstavili dva modela kombiniranih nakladalnih prikolic Tigo VR z 38 oz. 44 m3 dejanske prostornine. Oba modela imata serijsko nameščeno premakljivo sprednjo steno »VarioFill«. Opcijsko je na voljo samodejni sistem stabilizacije ravni podvozja, kar zagotavlja stabilnost pri delu na nagibu in pri cestni vožnji. Opcijsko je na voljo tudi TIM (Traktor Implement Management) krmiljenje hitrosti vožnje traktorja glede na obremenitev nakladalne prikolice. Pri balirkah za okrogle bale Rotana 130 F Combi je sedaj poleg povezovanja z mrežo na voljo tudi povezovanje (ovijanje) s folijo. Poleg še nekaj manjših novosti oz. sprememb je na voljo tudi zelo dobrodošel zalogovnik za svežo vodo in milo, kar pride zelo prav za umivanje rok po vzdrževanju ali menjavi svitkov mreže ali folije.

Objavljeno: Kmetovalec, avgust 2021

Avtor: mag. Marjan Dolenšek, KGZS – Zavod LJ

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Izdelava spletnih strani: AV Studio