sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 28 38

Pomoč na daljavo

Vnesite številko seje in kliknite Poveži

Pametno kmetovanje

Fendtov asistenčni sistem PSR sonic omogoča samodejno vodenje traktorja v vinogradu; s satelitsko navigacijo se lahko vodi neodvisno od stopnje olistanosti.

Na sodobnih traktorjih se ravno tako kot pri osebnih vozilih pojavljajo različni asistenčni sistemi, ki olajšajo delo traktoristu. Med najbolj uporabnimi je vodenje traktorja ali kombajna prek GPS-navigacije. Ti sistemi so že precej razširjeni v poljedelstvu in v uporabi tudi že pri nas.

Pomoč v trajnih nasadih

Nemški proizvajalec traktorjev Fendt pa tudi za svojo ozkokolotečno serijo traktorjev fendt 200 V/F/P vario ponuja asistenčni sistem za vodenje traktorja v vinogradu (trajnih nasadih). Za to serijo ponuja dve različici sistema za vodenje. Ena je PSR sonic vodenje z ultrazvokom, druga pa vodenje PSR sky–GNSS s pomočjo satelitske navigacije. Oba sta nastala v sodelovanju s specializiranim nemškim podjetjem Reichhardt GmbH Steuerungstechnik, ki je leta 2018 na sejmu Intervitis v Stuttgartu za PSR sonic za trajne nasade dobilo srebrno medaljo za inovacije.

Traktor pelje sam

Po aktiviranju tega asistenčnega sistema traktoristu ni več treba držati volana in šofirati v medvrstnem prostoru vinograda. Stroj se sam pelje med dvema vrstama in sam vzdržuje nastavljeno razdaljo do vrste s trto. S priključki, kot je mulčer ali pršilnik, tako vedno držimo optimalno razdaljo do rastline (trte). Asistenčni sistem je primeren za večino delovnih priključkov za vinogradništvo, obstaja pa še nekaj strojev, pri katerih je ta sistem delno uporaben.

Ultrazvočno vodenje

Pri sistemu PSR sonic sta na levi in desni sprednji strani traktorja v zaščitnem ohišju nameščena po dva ultrazvočna senzorja. V realnem času beležijo natančen položaj vrste s trto. Poleg podatkov ultrazvočnih senzorjev sistem za vodenje dobiva podatke tudi od senzorjev za merjenje kota obračanja prednjih koles, senzorja za smer vožnje, senzorja za merjenje nagiba in GPS-antene. Računalnik obdela vse sprejete signale in izračuna potrebno obračanje prednjih koles, da traktor vozi po vnaprej nastavljeni liniji z nastavljeno razdaljo do trte (vrste). Ultrazvočni senzorji s frekvenco 100 Hz merijo razdaljo od senzorja do merilnega predmeta (vrst s trto).

Sistem z inteligentnimi filtrirnimi mehanizmi in izračuni omogoča pravilno vodenje traktorja, tudi če kakšna trta štrli v medvrstni prostor ali če imamo praznino v listni steni (če kakšna trta manjka). Ultrazvočni senzorji delujejo tudi v manj ugodnih razmerah, kot so prah, tema ali megla. Ta asistenčni sistem deluje v območju vozne hitrosti od 0,3 do 20 km/h, trta pa mora biti že olistana (se pravi v fazi vegetacije). V kabino se montira dodaten terminal na dotik, na katerem lahko sledimo traktorju med vrstami in sistem ustrezno nastavljamo.

Na voljo so različni terminali, ki omogočajo tudi različne funkcije. Nastavljivi ultrazvočni senzorji delujejo pri različnih medvrstnih širinah v vinogradu, različnih fazah vegetacije in različnih vzgojnih oblikah trte.

Natančna navigacija

Pri uporabi drugega GPS-sistema za vodenje traktorja pa se lahko traktor samostojno vodi neodvisno od stopnje vegetacije (olistanosti), torej vse leto. Običajna natančnost sistema je ± 25 cm (EGNOS), v boljši izvedbi pa ± 2 cm (RTK – NTRIP). V praksi je to namenjeno za vinograde, kjer so trte posajene na določeno medvrstno razdaljo, vrste pa so ravne in primerno dolge. V prvem prehodu traktorist določi linijo od točke A do točke B, nato pa navigacijski sistem ob upoštevanju medvrstne razdalje vodi traktor v naslednjih vrstah. Obračanje na koncu pa mora šofer še vedno izvajati sam.

Objavljeno: Slovenske novice, julij 2020; Avtor: Tomaž Poje

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Izdelava spletnih strani: AV Studio