sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 28 38

Pomoč na daljavo

Vnesite številko seje in kliknite Poveži

Ponsse

Eden vodilnih proizvajalcev strojev za strojno sečnjo prihaja iz centralnega dela Finske, iz kraja Vieremä. So edini med velikimi svetovnimi igralci, ki proizvajajo izključno stroje za strojno sečnjo  in spravilo lesa, harvesterje, harvesterske glave in forvarderje, pa tudi informacijske sisteme in simulatorje. 

Podjetje Ponsse je staro enainpetdeset let. Leta 1970 je Einari Vidgren, sin manjšega kmeta, odprl tovarno za proizvodnjo gozdarskih traktorjev, a z gozdarstvom se je kot štirinajstletnik začel  ukvarjati že leta 1957, konec šestdesetih let prejšnjega stoletja pa je iz različnih, predvsem rabljenih delov sestavil prvi gozdarski traktor. Ko se je Einari s svojim na izgled precej »brutalnim«  traktorjem zapeljal po vasi, je sovaščan pripomnil »Kakšen Ponsse pa je zdaj to?« Ponsse je bil namreč po vasi klateči se pes mešanec, a odličen lovec na divjad. Tako sta ta traktor in kasneje  tudi tovarna dobila ime. Einari Vidgren se je z entuziazmom in vztrajnostjo prebijal skozi razvoj proizvodov in zagotavljanje financ, padce in vzpone, a danes je ta tovarna v družinski lasti dejavna v štiridesetih državah sveta. Do sedaj so proizvedli okoli 1.200 harvesterjev, sredi letošnjega avgusta pa je proizvodne trakove zapustil njihov 17.000-či gozdarski stroj, in sicer forwarder Elk.

V začetku letošnjega julija je Postojnska poslovna enota družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) na Mašunu od podjetja Interexport d.o.o., ki v Sloveniji zastopa Ponsse, v uporabo prevzela harwester Scorpion King in forwarder Elk. To je četrti komplet SiDG za strojno sečnjo, vreden okvirno 700 tisoč evrov. S temi kompleti, ki delajo v dveh izmenah, in drugo lastno gozdarsko tehniko lahko opravijo okoli 20 odstotkov sečnje in spravila v državnih gozdovih. Navedeni harvester ima moč motorja 210 kW, maso 23,2 tone, s harverstersko glavo H7 pa zmore  odirati drevesa do premera 65 cm. Forwarder srednje velikosti, ki lahko vozi po večini obstoječih vlak, ima moč motorja 150 kW, maso 19 ton in nosilnost 13 ton. Stroja na sliki še nimata  nameščenih gosenic, ki so nameščene na po dve kolesi.

Ponsse danes nudi sedem modelov harvesterjev, in sicer so to (našteto po velikosti oz. zmogljivosti) Beaver, Fox, Cobra, Scorpion, Scorpion King, Ergo in Bear. Beaver in ena izvedba Ergo sta triosna (šest koles), ostali pa štiriosni (osem koles). Moči motorjev s stopnjo pet za izpušne pline znašajo od 150 do 210 kW, različna dvigala pa imajo doseg od 8,6 do 11 m, harvesterske glave  z oznakami od H5 do H 10 pa zmogljivost premera drevesa od 53 do 89,5 cm. Seveda morajo biti stroj, dvigalo in glava medsebojno usklajeni. Ponsse nudi tudi sedem modelov forwarderjev, in sicer so to (našteto po velikosti oz. zmogljivosti) Wisent, Elk, Buffalo. Buffalo King, Bison Active Frame, Elephant in Elephant King. Vsi so štiriosni (osem koles), po ena od izvedb Elka in Buffala pa sta na voljo tudi s po desetimi kolesi. Moči motorjev znašajo od 150 do 210 kW, nosilnosti pa od 12 do 20 ton.

Avtor: Marjan Dolenšek, Gozdarski inštitut Slovenije

Foto: Marjan Dolenšek

Objavljeno: Kmetovalec priloga Gozd_03_21 Ponsee

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Izdelava spletnih strani: AV Studio