sl
sr hr
Center za pomoč

Modra številka

Za vas smo dosegljivi 24/7

080 28 38

Pomoč na daljavo

Vnesite številko seje in kliknite Poveži

V vinogradih se pričenja z delom

Sneg povsod še ni skopnel, se pa v vinogradih in sadovnjakih že začenjajo prva opravila.

Kako izboljšati pogoje za ugodno rast in zmanjšati škodljive vplive na okolje je v rubriki Sadjarsko-vinogradniška tehnika priloge Kmečkega glasa Tehnika in narava pred časom pisal Tomaž Poje. Kaj zmoreta spodrezovalnik LUV Perfect ter krožni zvezdasti okopalnik kakovostne nemške blagovne znamke Braun si preberite v spodnjem članku.

Spodrezovalnik Braun LUV Perfect v transportnem položaju.
Spodrezovalnik Braun LUV Perfect v transportnem položaju.

BRAUNOVI STROJI ZA VRSTNO OBDELAVO V VINOGRADIH

BRAUN Maschinenbau GmbH je nemško podjetje ustanovljeno leta 1958. Specializirali so se za izdelavo strojev za ekološko vinogradništvo in sadjarstvo. V tem času so razvili kar nekaj novih strojev in patentov ter pridobili sloves kot enega bolj inovativnih podjetij za stroje za trajne nasade. Po letu 1994 so razširili svojo prodajo dejansko po celem svetu in danes veljajo za »Global Player« na področju strojev za vinogradništvo in sadjarstvo.

V proizvodnem programu imajo različna orodja za obdelavo vrstnega prostora v sadovnjaku ali vinogradu, čistilnike debla, kultivatorje, mulčerje, vrtavkaste brane s prigrajeno sejalnico, valjarje itd. Za njihove stroje je značilna modularna izvedba, ki omogoča prilagajanje glede na zahteve v vinogradu. Na ista ogrodja (nosilce) lahko namestimo različna orodja.

Na traktorju Fendt 211 V Vario s 74 kW nazivne moči smo imeli sredinsko prigrajena stroja za vrstno obdelavo v vinogradu. Ta sredinski položaj (priklop) – med prvo in drugo osjo traktorja je za take stroje najbolj primeren, saj omogoča kratko konstrukcijo stroja, optimalno vodenje in upravljanje delovnih teles ter hitro obračanje. Traktorist ima optimalen pregled in nadzor stroja za vrstno obdelavo. Manjša naj bi bila tudi obraba volanskega mehanizma in prednjih koles. Traktor se zaradi sredinsko na meščenega priključka ne podaljša, zato ni povečanega kroga obračanja.

SPODREZOVALNIK LUV PERFECT

Kot delovna elementa smo uporabili dva Braun-ova sistema. In sicer spodrezovalnik LUV Perfect in krožni zvezdasti okopalnik.  Spodrezovalnik Braun LUV Perfekt se uporablja za učinkovito in okolju prijazno izvajanje vrstne obdelave v vinogradu ali sadovnjaku. Se pravi za obdelavo pasu tal (traka tal) pod samimi trtami ali sadnimi drevesi. Dejansko gre za obdelovanje in rahljanje zemlje v tem pasu pod trto (dreves) in s tem zatiranje plevelov. Primorci pogosto spodrezovalniku rečejo »lama«, kar je  italijanski izraz za to orodje. Spodrezovalnik je dokaj podoben nekakšni ožji izvedbi lemeža. Spodrezovalnik Braun LUV Perfect ima tudi tri dodatke, ki omogočajo boljše »razpuščanje« zemlje in travne ruše. Spodrezovalnik kot že sam beseda pove – spodreže (reže) korenine plevelov v vrstnem prostoru vinograda.

Spodrezovalnik Braun LUV Perfect med obdelavo vrstnega prostora pod trto. Sam delovni element (lemež) je pod zemljo. Lepo pa se vidi delovanje krožnega črtala in tipala.
Spodrezovalnik Braun LUV Perfect med obdelavo vrstnega prostora pod trto. Sam delovni element (lemež) je pod zemljo. Lepo pa se vidi delovanje krožnega črtala in tipala.

Stroji za vrstno obdelavo so sestavljeni iz več sklopov. V našem primeru smo imeli na spodnjem delu traktorja na sredini nameščen nosilec z dvema hidravličnima cilindroma, ki omogočata prečni premik orodja do same vrste trte, oziroma do pasu, ki ga spodrezovalnik obdeluje. Na ta nosilec je na levi in desni strani nameščen integriran nosilec za različna orodja (delovne elemente).

Nad samim delovnim elementom – spodrezovalnikom je nameščeno tipalo – taster, ki je paralelno premakljiv glede na spodrezovalnik. Ob naletu na deblo trte ali drevesa ali ob naletu na steber ročica tipala aktivira regulacijski ventil in hidravlični cilinder odmakne  spodrezovalnik od teh ovir. Za delovanje potrebujemo dva hidravlična priključka, tlačni in povratni vod. V kabino traktorja namestimo tudi stikalo za izklop v sili (ali aktiviranje ročnega odmika spodrezovalnika), ki aktivira elektromagnetni ventil. Za delovanje tega sistema potrebujemo tudi priklop na električno instalacijo traktorja (na vtičnico za vžigalnik). Na tem ventilu je tudi nastavitveni vijak, s pomočjo katerega nastavljamo tlak potreben za aktiviranje odmika. Pred spodrezovalnikom je na fiksnem nosilcu nameščen tudi krožnik – črtalo, ki reže tla oziroma travno rušo. Namesto krožnika je lahko vpeta tudi nogača kultivatorja. Na ogrodju je nameščen tudi dvižni sistem, ki s hidravličnim cilindrom omogoča natančno nastavljanje vertikalnega položaja delovnega elementa. Na delovno globino moramo spodrezovalnik spustiti vedno med vožnjo.

Stikali za aktiviranje ročnega odmika spodrezovalnika LUV Perfect. Za vsako stran je poseben rdeč gumb.
Stikali za aktiviranje ročnega odmika spodrezovalnika LUV Perfect. Za vsako stran je poseben rdeč gumb.

Za dobro delovanje spodrezovalnika je pomembna pravilna nastavitev tipala. Tipalo namestimo malenkost pred spodrezovalnikom, tako da omogočimo nastanek »varovalnega pasu« okoli trte ali stebra. Ta varovalni pas – neobdelan pas je dejansko dodatna zaščita trte. Razmak med tipalom in spodrezovalnikom povečamo pri delu na strmini – nagibu in pri problematičnih vinogradih, kjer debla trte ne rastejo vertikalno. Pri namestitvi oziroma nastavitvi tipala je pomembna tudi razdalja med konico spodrezovalnika in konico tipala. Nastavitev te razdalje je odvisna od vozne hitrosti traktorja. Čim višja je vozna hitrost traktorja, tem krajša mora biti ta razdalja. To vpliva tudi na hitrost povrnitve spodrezovalnika v vrstni prostor. Proizvajalec navaja, da je maksimalna delovna globina lahko 15 cm. Običajno se dela plitveje, nekje med 7 in 10 cm. Nastavljena delovna globina se je vzdrževala brez težav.

Nosilec s hidravličnim cilindrom, ki omogoča prečni premik orodja v vrstni prostor.
Nosilec s hidravličnim cilindrom, ki omogoča prečni premik orodja v vrstni prostor.

Spodrezovalnik je lahko nameščen le na eno stran ali pa na obe strani traktorja. V kolikor imamo orodje le na eni strani potem potrebujemo za njegovo delovanje pretok olja 7 do 12 l/min. Če pa imamo delovni priključek na obeh straneh, pa potrebujemo pretok olja 12–24 l/min. Višina dviga orodja je 500 mm. Če imamo sprednji priključek samo na eni strani, potem lahko delamo v vinogradih, ki imajo medvrstno širino večjo od 1,2 m. Če imamo sredinsko nameščeno orodje za delo samo na eni strani, potem ga lahko uporabljamo v vinogradih, kjer je med vrstna razdalja večja od 1,3 metra. Dvostranski delujoči stroji pa so primerni za vinograde, kjer je medvrstna razdalja večja od 1,5 metra. Prednosti tega Braun sistema za vrstno obdelavo je enostavna namestitev in odklop modularnega sistema, hitra in enostavna menjava orodij glede na potrebe v vinogradu.

ZVEZDASTI OKOPALNIK

Krožni zvezdasti okopalnik Braun se uporablja za rahljanje tal vzdolž trte in za mehansko zatiranje plevela v vrstnem prostoru.
Krožni zvezdasti okopalnik Braun se uporablja za rahljanje tal vzdolž trte in za mehansko zatiranje plevela v vrstnem prostoru.

Drugo delovno orodje je bil Braunov krožni zvezdasti okopalnik, ki se uporablja za rahljanje tal vzdolž trte in za mehansko  zatiranje plevela v vrstnem prostoru. Omogoča hitro in do okolja prijazno delo. Princip delovanja je enak kot če bi imeli diskaste krožnike. Krožni zvezdasti okopalnik ima dva zvezdasta krožnika, zobje teh zvezd so  ukrivljeni. Ti zobje med valjanjem strgajo majhne brazde s površin. V primerjavi z diskastimi krožniki krožni zvezdasti okopalniki dosežejo dober delovni učinek tudi pri nizkih delovnih hitrostih (od 4,5 km/h naprej). Ne pušča ravnega rezalnega roba, kar znatno zmanjša tveganje za vodno erozijo tal na nagibu. Zato se priporoča uporaba tudi na strmih vinogradih. Premer zvezd je 400 mm, debelina pa 8 mm, kar jim daje tudi posebno robustnost. Naklonski kot delovnih elementov se nastavlja brez orodja, le z izbiro ustrezne luknje na nosilcu. Teh lukenj je kar 43. Z izbiro nastavnega kota določamo tudi agresivnost delovanja zvezdastih krožnikov. Glede na naklon je mogoče obdelati trak širine od 120 do 180 mm. Tudi krožni zvezdasti okopalnik lahko pritrdimo na obe strani spredaj, zadaj in v sredinskem območju traktorja.

Nastavni kot zvezdastih krožnikov se nastavlja z izbiro ustreznih lukenj na nosilcu.
Nastavni kot zvezdastih krožnikov se nastavlja z izbiro ustreznih lukenj na nosilcu.

Prednosti tega orodja so natančno navpično dviganje, spreminjanje nastavitev brez orodja, učinkovito delovanje pri nizkih in visokih delovnih hitrostih, zmanjšana nevarnost erozije, enostavno rokovanje, velikrazpon za nastavitev naklonskega kota krožnikov in do okolja prijazno delo.

Tomaž Poje

Članek je bil objavljen v reviji Tehnika in narava (TIN), številka XXIV (2020) 4.

Naročite kataloge

Vnesite svoje podatke:

Izberite kataloge:

Fendt

Valtra

Amazone

Ponsse

Hauer

Knoche

Braun

Strautmann

Pridobite ponudbo po vaši meri!

Da, naročam se na novice s področja kmetijske mehanizacije podjetja Interexport. Soglašam, da podjetje Interexport uporabi moje podatke za namen informiranja o novostih, ponudbi in zanimivostih. Moji podatki ne bodo posredovani tretjim osebam.

Izdelava spletnih strani: AV Studio